Arratiako Alboka

Work for a violin and guitar (2009)

EN

Music inspired by the dance « Arratiako alboka » (Alboka d’Arrati) from the audition of the album Herri-Musika Sorta 1, Dantzak, a recording that I met in the 70’s and that impressed me. The alboka is a two-tube reed instrument that can make six notes. Arrati is a region of Biscay. Motivated by the sound, by the frantic intensity of this popular music for bertzolari, alboka and tambourine, I recreated it in a work for violin and guitar that maintains the rhythmic and melodic style of the original.

CAT

Música inspirada en la dansa «Arratiako alboka» (Alboka d’Arrati) a partir de l’audició del disc Herri-Musika Sorta 1, Dantzak, gravació que vaig conèixer en els anys 70 i que em va impressionar. L’alboka és un instrument de canya, de dos tubs, que pot fer sis notes. Arrati és una comarca de Biscaia. Motivat pel so, per la intensitat frenètica d’aquesta música popular per a bertzolari cantant, alboka i pandero, vaig recrear-m’hi fent una obra per a violí i guitarra que manté l’estil rítmic i melòdic de l’original.

ES

Música inspirada en la danza «Arratiako alboka» (Alboka de Arrati) a partir de la audición del disco Herri-Musika Sorta 1, Dantzak, grabación que conocí en los años 70 y que me impresionó. El alboka es un instrumento de caña, de dos tubos, que puede hacer seis notas. Arrati es una comarca de Vizcaya. Motivado por el sonido, por la intensidad frenética de esta música popular para bertzolari (cantando), alboka y pandero, quise recrearme en una obra para violín y guitarra que mantiene el estilo rítmico y melódico del original.

 

 

link original popular musik « Arratiako alboka »: click n.17 to listen in mp3

 

 

fragment of the work of the score by Jordi Rossinyol for vl. and guit.


 

 


Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s